Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΟ ΘΕΜΑ ανέφερε πως η Κυβέρνηση προωθεί τον σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Κράτους – Αυτοδιοίκησης με εκχώρηση περαιτέρω εξουσιών και πόρων σε δήμους και περιφέρειες. Στο πλαίσιο αυτό θα «επανιδρυθεί μια ισχυρή Δημοτική Αστυνομία που θα συμβάλλει εμπράκτως στην τάξη, στην ηρεμία και στην ασφάλεια στις γειτονιές και στην πόλη και στην επαρχία».
Ακολουθεί η συνέντευξη:
– Η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας λαμβάνει και πάλι επικίνδυνη τροπή, κυρίως σε περιοχές της Αττικής. Πόσο πιθανή είναι η επιβολή γενικευμένου lockdown;
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πολύ επικίνδυνο, αόρατο και ύπουλο εχθρό. Στην πρώτη φάση της πανδημίας πετύχαμε, ως κοινωνία και ως χώρα, γιατί πειθαρχήσαμε ενωμένοι στις αποφάσεις. Αν δεν πράξουμε και σήμερα το ίδιο η κατάληξη θα είναι οδυνηρή. Οσοι αμφισβητούν τα μέτρα και την ύπαρξη κορωνοϊού δεν έχουν παρά να ρωτήσουν όσους νόσησαν και εκείνους που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά να δουν και τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μια μάχη δύσκολη, αλλά με πειθαρχία και αλληλεγγύη μπορούμε να βγούμε και πάλι νικητές.
– Αντέχουν τα δημόσια ταμεία μια νέα παύση της οικονομίας;
Οσο και να αντέχει η οικονομία πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κοινωνία προέρχεται από μια δεκαετή οικονομική κρίση και οι αντοχές της είναι περιορισμένες. Πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να προχωρήσουμε σε ανασυγκρότηση της οικονομίας και του κράτους με μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό. Οφείλουμε μετά την κρίση να είμαστε πιο ισχυροί σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που μας προσφέρει η Ε.Ε.
– Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική χρεώνοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην κυβέρνηση. Τι απαντάτε;
Η τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευτική. Εξακολουθεί να κάνει πολιτική συνήθως με όρους της δεκαετίας του ’80. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ακούω πιο υπεύθυνες φωνές που αντέκρουσαν τους απαράδεκτους, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ενάντια στον πρωθυπουργό.
– Συνοδεύσατε τον πρωθυπουργό στην Καρδίτσα. Ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων καταστροφών; Πόσα χρήματα θα διατεθούν και κυρίως με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Το κράτος κινήθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποκτήσει το κεκτημένο της άμεσης αντίδρασης σε 24 ώρες. Από τη στιγμή που συμβαίνει κάτι και χρειάζεται η οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης, υπογράφονται αποφάσεις μέσα σε 24 ώρες και εκταμιεύονται χρήματα μέσα σε 48 ώρες. Αυτό συνιστά μια καθολική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά υψώνει τον πήχη των απαιτήσεων και της κοινωνίας απέναντι και στην Αυτοδιοίκηση, η οποία οφείλει να ανταποκρίνεται σε αυτούς τους ρυθμούς και να μη δημιουργεί απογοητεύσεις στους πολίτες.
Από το υπουργείο Εσωτερικών πήγαν ήδη 37 εκατ. ευρώ στις πληγείσες περιοχές για αποκατάσταση υποδομών και αποζημιώσεις σε πολίτες. Πέραν αυτών όμως και πέραν όσων θα εκταμιευτούν από άλλα υπουργεία, όπως Υποδομών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει κατά προτεραιότητα τα αιτήματα των δήμων που επλήγησαν για χρηματοδότηση έργων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Εχουμε χρέος να δούμε συνολικά και όχι αποσπασματικά το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης πολλών περιοχών της χώρας και σε αυτό το ζήτημα ο ρόλος της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θέλουμε να είναι καθοριστικός. Είναι στοίχημα μέσα και από αυτές τις δύσκολες στιγμές να υπάρξει σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες.
– Τις προθέσεις για αναβαθμισμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης τις ακούμε συχνά από υπουργούς Εσωτερικών…
Οι δικές μας προθέσεις δεν είναι λόγια. Ηδη αναβαθμίσαμε τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και με θεσμικές παρεμβάσεις και με πολύ μεγάλη οικονομική στήριξη στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας. Αλλά, τώρα, συνεχίζουμε με κάτι που οδηγεί σε σπουδαία αναβάθμιση του ρόλου και της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης. Η μεγάλη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με απλούστευση διαδικασιών και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης, με ισχυρή στήριξη του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, με νέες εξουσίες, αρμοδιότητες, προσωπικό και οικονομικούς πόρους.
Στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης θα μπει τέλος στον διοικητικό δυϊσμό στο επίπεδο της Περιφέρειας, θα αναβαθμιστεί η κοινωνική πολιτική και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ανάμεσα σε άλλες παρεμβάσεις, και θα επανιδρυθεί μια ισχυρή Δημοτική Αστυνομία που θα συμβάλλει εμπράκτως στην τάξη, στην ηρεμία και στην ασφάλεια στις γειτονιές και στην πόλη και στην επαρχία.
Βλέπετε, και με αυτό τον τρόπο, ότι αυτή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, η Ν.Δ., την οποία έχω την τιμή να υπηρετώ, έχει εντάξει πλέον στον πολιτικό της γονότυπο μια νέα ισχυρή και αναζωογονητική πολιτική σχέση με την Αυτοδιοίκηση, την οποία δεν είχε στο παρελθόν. Και αποτελεί πλέον ανανεωτικό και ριζοσπαστικό στοιχείο της σύγχρονης πολιτικής της ταυτότητας.
– Στους πρώτους 14 μήνες της διακυβέρνησής σας έχουν συμβεί πολλά: η πανδημία, το Μεταναστευτικό, οι τουρκικές προκλήσεις, φυσικές καταστροφές κ.ά. Πόσο επηρεάζει την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών η νέα πραγματικότητα;
Δίπλα στη διαχείριση των κρίσεων αποδεικνύεται αναγκαίο να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματός μας. Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια ιστορική περίοδο, από αυτές που εμφανίζονται με ελάχιστη συχνότητα μέσα σε έναν αιώνα. Προκλήσεις τεραστίων διαστάσεων, όπως είναι το μείζον θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η τεράστια απειλή για την ανθρώπινη ζωή σε όλη την ανθρωπότητα, και στην πατρίδα μας, από την πανδημία του κορωνοϊού. Η ανταπόκριση σε αυτές τις προκλήσεις απαιτεί ως κρίσιμη προϋπόθεση την ύπαρξη στρατηγικής εθνικού χαρακτήρα, με όραμα για τη χώρα και όρους σύγκλισης και συναινέσεων στο πολιτικό επίπεδο.
Γι’ αυτό συνολικά θεωρώ ότι στη χώρα πρέπει να αναπτυχθεί σε στέρεη βάση ένας νέος πατριωτισμός, ο οποίος μπορεί να υπάρξει μόνο ως υπεύθυνος πατριωτισμός. Δεν βρισκόμαστε ούτε στο 1821, ούτε στο 1922. Και αυτό σημαίνει όραμα, στόχο και ευελιξία για το αύριο. Μια και είναι επίκαιρη η επέτειος των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το ισχυρότερο μήνυμα είναι η νίκη της στρατηγικής ως προϋπόθεση κάθε ελληνικής επιτυχίας.
– Ποια είναι τα επόμενα βήματα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του υπουργείου;
Στο υπουργείο Εσωτερικών συμβάλλουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Σχεδίου της κυβέρνησης. Στρατηγική μας, ο καινοτόμος μετασχηματισμός του Δημοσίου και η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Στόχος μας, ένα αποτελεσματικό κράτος με ψηφιακές υπηρεσίες, ευέλικτη και ορθολογική οργάνωση, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη προς όφελος όλων των πολιτών. Σε αυτή τη λογική προωθούμε:
■ Την ψηφιοποίηση στο ΑΣΕΠ και νέο τρόπο προσλήψεων με γραπτές εξετάσεις, επιδιώκοντας να επιλέγεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Κάνουμε πράξη την αξιοκρατία δίνοντας αληθινή ελπίδα και στους νέους ανθρώπους.
■ Για πρώτη φορά γίνεται πράξη ο τετραετής και ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και όχι στις πελατειακές ιδιοτέλειες.
■ Ολοκληρώνουμε με επιτυχία τη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, από την οποία οι πολίτες γλίτωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια πρόστιμα και τέλη και το κράτος και η Αυτοδιοίκηση θα εισπράττουν επιπλέον πάνω από 100 εκατ. τον χρόνο.
■ Προχωρούμε στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που προηγουμένως ανέφερα.
■ Θεσμοθετούμε την τηλεργασία στο Δημόσιο.
■ Ενεργοποιούμε την πλατφόρμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
■ Βάζουμε τάξη στη χορήγηση ιθαγένειας, η οποία πλέον θα δίνεται μετά από γραπτές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου με ταχύτητα και διαφάνεια.
Είμαστε μεταρρυθμιστές στην πράξη και όχι στα λόγια.
– Μετά από χρόνια βλέπουμε να εμφανίζεται το φαινόμενο των καταλήψεων στα σχολεία. Σας ανησυχεί;
Το χειρότερο σχολείο είναι το κλειστό σχολείο. Και αυτό αφορά κάθε γειτονιά της Ελλάδας και κάθε σχολείο οποιασδήποτε βαθμίδας. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα σας έλεγε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Αλλωστε ζούμε σε μια εποχή με τόσο μεγάλες προκλήσεις όπως ανέφερα νωρίτερα, που είναι αδύνατον να μην υπάρχουν προβλήματα. Αλλά ο μόνος δρόμος για να λυθούν τα προβλήματα είναι ο διάλογος και η συνεργασία.
Πρέπει να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας εμπιστοσύνη για ουσιαστικό διάλογο, ουσιαστική συνεργασία και από κοινού αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση, όχι κυρίως ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά ως πατέρας που μόλις το 2020 τέλειωσαν τα παιδιά μου το σχολείο, να πρυτανεύσουν το μέτρο και η λογική και να σταματήσουν οι καταλήψεις. Ιδίως για τα παιδιά των φτωχών και αδύναμων οικογενειών είναι πολύ κρίμα να χάνουν δεκάδες μέρες μαθημάτων που δύσκολα θα αντικατασταθούν και να αποσυντονίζονται οι προσπάθειές τους.