Η Γαλλία και η Γερμανία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία ύψους 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου του επόμενης γενιάς μαχητικού αεροσκάφους, ένα πρόγραμμα που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη προκειμένου να υπερασπιστεί το έδαφός της χωρίς να εξαρτάται από συμμάχους σε έναν όλο και περισσότερο αβέβαιο κόσμο.
Η Dassault Aviation και η Airbus θα κατασκευάσουν το αεροσκάφος, το οποίο αναμένεται να καταστεί λειτουργικό από το 2040 με την προοπτική να αντικαταστήσει το Rafale της γαλλικής Dassault και τα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter της Γερμανίας εν ευθέτω χρόνω.
«Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία στο οποίο θα συμμετάσχει και η Ισπανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί μετά την τελετή υπογραφής με ομολόγους της των άλλων δύο χωρών.
«Θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες μας να αντιμετωπίσουν τις απειλές και τις προκλήσεις του δεύτερου μισού του 21ου αιώνα… και αποτυπώνει τη βούληση και τη φιλοδοξία μας για μια ευρωπαϊκή άμυνα».
Το Κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε τη χρηματοδότηση του προγράμματος την περασμένη εβδομάδα. Η Ισπανία είναι συμβαλλόμενο μέρος της αρχικής φάσης και θα συμμετάσχει επίσημα στο πρόγραμμα αργότερα το 2020, επενδύοντας περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.
Το συμβόλαιο για το νέο Μελλοντικό Αεροπορικό Σύστημα Μάχης (SCAF) περιλαμβάνει την αρχική έρευνα και τεχνολογία για το πρωτότυπο αεροσκάφος, τη μηχανή, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που θα συνοδεύουν το αεροσκάφος και ένα υπολογιστικό νέφος αεροπορικής μάχης.
Η συνολική επένδυση για το πρωτότυπο αεροσκάφος θα φθάσει περίπου τα 4 δισεκ. ευρώ προτού ολοκληρωθεί το 2026. Η παραγωγή του μαχητικού αναμένεται να ξεκινήσει το 2040.
Η Dassault και η Airbus θα κατασκευάσουν το μαχητικό αεροπλάνο. Οι Safran και MTU AeroEngines θα κατασκευάσουν τη μηχανή. Η Έρμπας και η MNDA θα εργαστούν για τα drones. Η Έρμπας και η Thales SA θα αναλάβουν την ψηφιακή πλευρά.
Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τη Βρετανία, η οποία το 2018 ξεκίνησε τα δικά της σχέδια για ένα νέο μαχητικό με την επωνυμία «Tempest». Γάλλοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα δύο σχέδια θα συγχωνευθούν τελικά.
Εκτελεστικά στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας είχαν καλέσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να κινηθούν γρήγορα ώστε να μην μείνουν έξω από μια παγκόσμια αγορά για μεγαλύτερους παίκτες υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες ή ακόμη και την Κίνα στο μέλλον.