Τουρκία: Ανοικτό το ενδεχόμενο ένταξης στη BRICS – Απογοητευμένη από τις συνομιλίες με την ΕΕ

Η Τουρκία δείχνει απογοητευμένη από την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γι΄αυτό τον λόγο απευθύνθηκε στην ομάδα των BRICS των μεγάλων αναδυόμενων χωρών που περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Κίνα.

«Έχουμε επαφές και πραγματοποιούμε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τις χώρες των BRICS που εξελίσσονται», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk τη Δευτέρα. «Εάν η ΕΕ είχε τη βούληση να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός, η προοπτική μας σε ορισμένα θέματα θα μπορούσε να είναι διαφορετική», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα θέλει να αναζωογονήσει την αδιέξοδη προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ, έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της, επιδιώκοντας ταυτόχρονα νέες συμμαχίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επέκταση της οικονομίας της, αξίας 1 τρισ. δολαρίων.

Οι BRICS, που πήραν το όνομά τους από τα πρώτα μέλη -ήτοι τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική- σχεδόν διπλασιάστηκαν στις αρχές του 2024 με την ένταξη του Ιράν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιθιοπίας και της Αιγύπτου, ενώ και άλλες χώρες σχεδιάζουν να ενταχθούν στην ομάδα.

Από την άλλη, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1955 και μέρος του αμυντικού συστήματος της Ευρώπης και δεν έχει καταφέρει να σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες της με την ΕΕ από την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων το 2005 λόγω κυρίως των ελλείψεων δημοκρατίας στη χώρα.

«Υπάρχει μια στρατιωτική συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά η οικονομική συμμαχία δεν έχει υλοποιηθεί», δήλωσε ο Fidan σχετικά με την ΕΕ. «Ως εκ τούτου, η αναζήτησή μας βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Fidan φάνηκε να αποσκοπούν στο να ωθήσουν την ΕΕ να επιταχύνει τις συνομιλίες με την Τουρκία, σε μια εποχή που η χώρα ακολουθεί μια λεπτή πράξη ισορροπίας σε έναν όλο και πιο πολωμένο κόσμο.

Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει προηγουμένως εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ένταξή της χώρας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ο οποίος συστήθηκε από τη Ρωσία και την Κίνα ως αντίπαλος του ΝΑΤΟ, ενώ σχεδιάζει να συμμετάσχει στη σύνοδο του μπλοκ ασφαλείας στο Καζακστάν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Fidan ανέφερε, επίσης, ότι η Τουρκία μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για αναβαθμισμένη εταιρική σχέση διαλόγου με την Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Όπως επισήμανε, οι χώρες των BRICS αναπτύσσουν ένα σύστημα δανεισμού και διεξάγουν τις μεταξύ τους συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα, κάτι που ευνοεί και η Άγκυρα.

«Το πλεονέκτημα των BRICS σε σύγκριση με την ΕΕ είναι ότι περιλαμβάνει όλους τους πολιτισμούς και τις φυλές», δήλωσε ο Fidan και πρόσθεσε: «Αν μπορέσει να γίνει λίγο πιο θεσμική, θα αποφέρει σοβαρά οφέλη».