Υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Καλλιόπης Σπανού συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών η διακομματική επιτροπή εκλογών, για να συζητήσει τους όρους διεξαγωγής του τηλεοπτικού ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Η διακομματική συγκροτήθηκε με κατεπείγουσα απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την υποβολή προτάσεων για την εφαρμογή των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας.
Τα κόμματα θα ορίσουν εκπρόσωπο, ο οποίος θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού, ενώ θα καθοριστούν και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ. Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.
Αντικείμενο αντιπαράθεσης η τηλεμαχία
Η τηλεμαχία εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το ντιμπέιτ που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τρία αιτήματα στη διακομματική. Ένα ντιμπέιτ του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα δεύτερο με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για ισότιμο χρόνο στα ΜΜΕ για όλα τα κόμματα και για πλήρη ενημέρωση για τις δημοσκοπήσεις. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη δηλώσει θετικό ως προς «τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις».
Σαράντα επτά τα υποψήφια κόμματα
Εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η προθεσμία για την υποβολή στον Άρειο Πάγο των δηλώσεων των ονομάτων και των εμβλημάτων κομμάτων και συνασπισμών που θέλουν να λάβουν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Όπως έγινε γνωστό, εντός προθεσμίας υποβλήθηκαν 47 συμμετοχές -μεταξύ των οποίων και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες», στο οποίο φέρεται να έχει την ηγεσία ο απόστρατος ταξίαρχος και πρώην καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Δημήτρης Χατζηλιάδης.
Φάκελο κατέθεσε και το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου.