Στο Κίεβο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν

Έφτασε νωρίτερα σήμερα Τρίτη στο Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ουκρανία μετά την έγκριση από το Κογκρέσο πακέτου στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περίμενε η ουκρανική κυβέρνηση από το φθινόπωρο.

Η επίσκεψη, που δεν ανακοινώθηκε για λόγους ασφαλείας, έχει σκοπό να επιβεβαιωθεί η υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με ακατάπαυστους βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις του στρατού της Ρωσίας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα με τρένο, επιθυμεί να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα», να καθησυχάσει τους Ουκρανούς, που προφανώς βρίσκονται σε πολύ δύσκολη στιγμή δυο χρόνια και πλέον μετά το ξέσπασμα του πολέμου, όπως είπε υπό τον όρο της ανωνυμίας Αμερικανός αξιωματούχος, ενημερώνοντας δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συζητήσει μεταξύ άλλων πώς η επιπρόσθετη βοήθεια των ΗΠΑ θα συμβάλει στην ενίσχυση της άμυνας των Ουκρανών και πώς θα ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πεδίο των μαχών. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε η ίδια πηγή, πυρομαχικά για το πυροβολικό, πύραυλοι μέσου βεληνεκούς ATACMS και στοιχεία και πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας άρχισαν ήδη να φτάνουν στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει συναντήσεις με Ουκρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο θα διαβεβαιώσει για τη συνέχιση της υποστήριξης της Ουάσινγκτον, ενώ αναμένεται επίσης να εκφωνήσει ομιλία επικεντρωμένη στο μέλλον της Ουκρανίας.

Αν και το NATO δεν αναμένεται να προχωρήσει στην ένταξη της εμπόλεμης Ουκρανίας σύντομα, κράτη-μέλη του έχουν αρχίσει να υπογράφουν διμερείς συμφωνίες για την ασφάλεια με το Κίεβο. Οι συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας αυτής της φύσης της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο «τελικό» στάδιο, πάντα κατά τον αμερικανό αξιωματούχο.

Η κυβέρνηση Ζελένσκι λέει πως οι συμφωνίες αυτές αποτελούν σημαντικές και ισχυρές δεσμεύσεις των συμμάχων της, αλλά δεν υποκαθιστούν τον στρατηγικό στόχο της, που είναι η ένταξη στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυνάμει του άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του NATO, επίθεση εναντίον οποιουδήποτε από τα 32 κράτη-μέλη του εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων.