Π. Μαρινάκης: «Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πυροσβέστες, απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής»

Για τις κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρησμούς αλλά και τις παρεμβάσεις με σκοπό την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, την εντατικοποίηση των ελέγχων μέχρι και τις νέες ταυτότητες, μίλησε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Action24 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Αρχικά επεσήμανε πως είναι δεδομένο ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πυροσβεστικής, «κάθε καλοκαίρι και ειδικά το δυσκολότερο καλοκαίρι το οποίο έχουμε περάσει με βάση τα επίσημα δεδομένα κλιματολογικών συνθηκών και ταυτόχρονων προκλήσεων πυρκαγιών, έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής σε αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει σε πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις ότι δεν θα τους αφήσει έτσι, αλλά τώρα δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς θα γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση… Θα σας πω όμως, ότι, όπως συνέβη χρόνο με τον χρόνο από το 2019 μέχρι και σήμερα και θα συνεχίζει να συμβαίνει επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι πυροσβέστες -όπως έγινε με τους υγειονομικούς στην πανδημία που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή- θα στηρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι μόνο με έκτακτες στηρίξεις αλλά με μόνιμες αυξήσεις, όπως συμβαίνει και με το τελευταίο οικονομικό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, με το ενιαίο μισθολόγιο και με τις έμμεσες αυξήσεις του εισοδήματος για όλους τους Έλληνες πολίτες. Το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι θα είναι όλο και περισσότεροι, γιατί, όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι υπηρετούν σ’ αυτή τη διαδικασία (εποχικοί πυροσβέστες, Σώματα Ασφαλείας, Ένοπλες Δυνάμεις, οι διπλάσιοι εθελοντές πυροσβέστες) τόσο με κάποιο τρόπο επιμερίζεται αυτή η τεράστια ευθύνη. Υπήρξαν μέρες που τα εν εξελίξει μέτωπα ήταν 220. Υπήρχαν εβδομάδες που τα μέτωπα ήταν πάνω από 500».

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ακόμη πως δέχεται οποιαδήποτε κριτική και είναι δεδομένο ότι σε επίπεδο εκτάσεων ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. «Βέβαια δεν έχει γίνει ακόμα η πλήρης αποτύπωση των καμένων εκτάσεων, αλλά σίγουρα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Να σας πω κάτι, το είπε χθες και ο πρωθυπουργός. Επειδή εμείς έχουμε μία πολιτική που στον πυρήνα της βρίσκεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στη συνέχεια των περιουσιών και στη συνέχεια των καμένων εκτάσεων, ας αναρωτηθεί κάποιος και ειδικά η αντιπολίτευση που μιλάει για τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της Πολιτικής Προστασίας και των αντιπυρικών περιόδων, πώς θα χαρακτήριζε κάποιος το 2018; Όπου εκεί είχαμε λίγο πάνω από 100.000 καμένα στρέμματα, άρα σε επίπεδο εκτάσεων ήταν σίγουρα μια καλύτερη χρονιά, αλλά νομίζω θυμόμαστε όλοι τι έγινε σε επίπεδο απώλειας ανθρώπινων ζωών. Εγώ δεν κάνω συμψηφισμούς και συγκρίσεις».

Επανέλαβε στο σημείο αυτό πως «απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στη συνέχεια των περιουσιών και στη συνέχεια των εκτάσεων» και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι σε επίπεδο εκτάσεων -το είπα πριν πω τα υπόλοιπα- είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Είναι η δυσκολότερη χρονιά από τότε που μετράει ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας το επίπεδο επικινδυνότητας, σε αυτήν, λοιπόν, την πρωτοφανώς δύσκολη χρονιά -άνευ προηγουμένου δυσκολίας- ειδικά φέτος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν είναι και παραμένει στον πυρήνα της αντιμετώπισης όλου αυτού του μηχανισμού, κυρίως των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας».

Εξήγησε στη συνέχεια ότι «οι κινήσεις της κυβέρνησης ουσιαστικά χωρίζονται στα εξής επίπεδα: πρώτον, σε επίπεδο πρόληψης με την αγορά 114 drones, με την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος προληπτικής ειδοποίησης σε περίπτωση αυξημένου θερμικού φορτίου, σε επίπεδο καθαρισμού, όπου ήδη έχουν υλοποιηθεί δύο πολύ μεγάλα προγράμματα, θα υλοποιηθεί ένα ακόμα με πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά και με επιπτώσεις, με κυρώσεις, με βάση την Κτηματολογική Υπηρεσία, εκτάσεων οι οποίες δεν θα έχουν καθαριστεί, αυτό είναι το ένα επίπεδο και όχι μόνο σε επίπεδο καθαρισμού, drones και όλων των προληπτικών μέτρων, αλλά και σε επίπεδο μέτρων στην ποινική δικαιοσύνη, όπου ουσιαστικά μπορούν να δράσουν εντός ή εκτός εισαγωγικών προληπτικά. Το να ξέρει κάποιος ότι και σε περίπτωση εμπρησμού από αμέλεια, δηλαδή σε μία ενδεχομένως πλημμεληματική πράξη, θα μπει στη φυλακή, γιατί τις ποινές τις αυξήσαμε, αυτό το οποίο τώρα ερχόμαστε να κάνουμε, μετά από τις συντονισμένες κινήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, είναι: κάποιος ο οποίος διαπράττει, έστω και εξ αμελείας -αν και είναι πολύ μεγάλη συζήτηση τι είναι αμέλεια σε μια πυρκαγιά- θα εξέτιε την ποινή την οποία θα υποστεί, μετά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μπει στη φυλακή. Αυτό είναι επίσης μια παράμετρος… Αυτό που τώρα χρειαζόμαστε, λοιπόν, δεν είναι περαιτέρω αυστηρότερες ποινές, γιατί τις αυστηροποιήσαμε τις ποινές, μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις, είναι ότι ακόμα και σε περιπτώσεις εξ αμελείας, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης δεν θα υπάρχει δυνατότητα, δηλαδή, αναστολής ή μετατροπής της ποινής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε: «Αυτά τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι κατόπιν διαβουλεύσεων και μελετών, κυρίως εισηγήσεων των ειδικών και δεν είναι οι πρώτες κινήσεις, οι οποίες γίνονται. Δηλαδή, δεν είναι ότι ήρθαμε από το πουθενά μετά από τέσσερα χρόνια να ανακοινώσουμε κάποια μέτρα. Και το προσωπικό το αυξάνουμε χρόνο με τον χρόνο και τα μέσα, τα εναέρια και τα επίγεια τα αυξάνουμε χρόνο με τον χρόνο και χρήματα δίνονται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον καθαρισμό, αυτά είναι επιπλέον μέτρα, τα οποία βασίζονται κυρίως στις εμπειρίες της φετινής χρονιάς που ήταν η δυσκολότερη χρονιά και βέβαια με βάση και τα πρώτα στοιχεία των εκτάσεων, αυτό καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίο. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι επιμέρους κινήσεις θα αφορούν προσλήψεις, θα αφορούν drones, όπως με ρωτήσατε, είναι κινήσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με ένα χρονοδιάγραμμα πολύ αυστηρό και σε επίπεδο προετοιμασίας αλλά και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής».

Για την περίπτωση του Έβρου, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι με άμεσα αντανακλαστικά των Αρχών, εφαρμογή του νόμου. «Είτε έχουμε μια περίπτωση τέτοια είτε έχουμε μια οποιαδήποτε άλλη παράνομη πράξη, με βάση αυτά τα οποία προβλέπονται, οι Αρχές οφείλουν να επέμβουν και επεμβαίνουν. Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση της Πολιτείας να κάνει τα στραβά μάτια. Το έχει αποδείξει στην πράξη. Δεν χρειαζόμαστε, ούτε θα επιτρέψουμε με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος αυτόκλητους “σερίφηδες”. Υπάρχουν οι Αρχές, οι οποίες κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους, σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και αναγκών. Κάθε μέρα υπάρχουν υποθέσεις δεκάδων αποπειρών παράνομης εισόδου στη χώρα μας. Υπάρχουν και μέρες που οι συλλήψεις αυτές ξεπερνούν τις εκατό. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, και χερσαίο και δια θαλάσσης, καταπολέμησης -όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται- των δικτύων των παράνομων διακινητών. Στη συνέχεια η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Αυτό σημαίνει το να είσαι μια συντεταγμένη Πολιτεία και δεν θα κάνουμε, προφανώς, καμία έκπτωση σε όλο αυτό. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να μην κάνει την οποιαδήποτε έκπτωση».

Εξήγησε επιπλέον ότι «το δεύτερο μέτωπο στον Έβρο το οποίο προκάλεσε το πολύ μεγάλο πρόβλημα και στη συνέχεια, μέσα σε πάρα πολύ λίγη ώρα, έκαψε όσες εκτάσεις δεν είχαν καεί μέσα σε ολόκληρες μέρες τις προηγούμενες χρονιές, που δείχνει και την ένταση και τον ορισμό αυτού που λέμε “megafire”, που κι εμείς τα τελευταία χρόνια, κι όχι μόνο εμείς, αλλά και όλος ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζουμε και μαθαίνουμε αυτές τις έννοιες, φαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία, την περιοχή που ξεκίνησε, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι προέρχεται από ανθρώπινο χέρι. Αυτά είναι τα δεδομένα. Κι ο πρωθυπουργός κιόλας οφείλει να παρουσιάζει στους πολίτες, αλλά, προφανώς, και στο Κοινοβούλιο και στους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τα πραγματικά δεδομένα».