Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ως αντισυνταγματικό το αίτημα των πέντε κοινοβουλευτικών ομάδων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά) για άμεση κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη και του αντιεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους που αφορούν την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αλλά και τη διαβίβαση στη Βουλή του σχετικού πορίσματος.
Κατά του αιτήματος ψήφισαν οι 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή, ενώ υπερψήφισαν οι 13 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται πως κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να καλεί δικαστές και να τους ζητεί εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις, ούτε θεωρείται υπέρτατο δικαστήριο για να κάνει αναψηλάφηση, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε δηλώσει σχετικά: «Αυτά που συμβαίνουν τελευταίες μέρες δεν τιμούν τη δημοκρατία μας. Δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε προηγούμενο ούτε κάτι αντίστοιχο σε άλλη δημοκρατία. Μας λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι, αν δεν τους αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης, θα πηγαίνουν στη Βουλή και θα ζητάνε τον λόγο. Δεν είναι μαθήματα δημοκρατίας αυτά».
Θ. Πλεύρης: «Το αίτημα κλήσης της εισαγγελέως να δώσει εξηγήσεις για αποφάσεις της αντιβαίνει το Σύνταγμα»
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Θάνος Πλεύρης υποστήριξε πως τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για κλήση ανώτατων δικαστών προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους είναι αντισυνταγματικά, καθώς παραβιάζουν τη διάκριση των εξουσιών. «Είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται αίτημα προδήλως αντισυνταγματικό. Λυπούμαι γιατί οι αιτήσεις κατατέθηκαν και από ανθρώπους που ξέρουν νομικά. Ένας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής θα κοβόταν. Μας ζητούν διαβίβαση του πορίσματος του Αρείου Πάγου, τη διάταξη του εισαγγελέα και την κλήση της εισαγγελέως που χειρίστηκε την υπόθεση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, υπάρχει διάκριση εξουσιών. Εμείς ασκούμε νομοθετικό έργο και οι δικαστές το δικαστικό. Όποτε ο συντακτικός νομοθέτης θέλησε να μας δώσει δικαστικό έργο το έκανε με τις προκαταρκτικές. Το αίτημα κλήσης της εισαγγελέως προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για αποφάσεις της αντιβαίνει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής… Το θέμα αυτό έχει απαντηθεί στο παρελθόν από τον τότε αντιεισαγγελέα Βουρλιώτη».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Ζητάμε ενημέρωση, όχι έλεγχο»
Από την άλλη πλευρά, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης δεν προσκρούει στην διάκριση των εξουσιών καθώς – όπως είπε- επιτρέπεται ο έλεγχος της δικαστικής εξουσίας.
«Έχουμε δικαίωμα να λάβουμε γνώση των εισαγγελικών εγγράφων. Η μυστικότητα προδικασίας αφορά τη μυστικότητα της διεξαγωγής της και όχι για το τελικό συμπέρασμα» είπε για να προσθέσει: «Η άποψη ότι οι διατάξεις των εισαγγελέων συνιστούν δικαστικές αποφάσεις είναι εσφαλμένη… Δεν ζητούμε τον έλεγχο της εισαγγελικής Αρχής, αλλά να μας ενημερώσει για τις αποφάσεις της».
Π. Δουδωνής: «Έχει πληγεί το κύρος της Δικαιοσύνης»
Ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ μίλησε για πλήγμα στο κύρος της Δικαιοσύνης: «Έχει πληγεί σοβαρά το κύρος της Δικαιοσύνης και δεν έχει πληγεί μόνο από την πράξη της αρχειοθέτησης. Την αρχική έρευνα την έκαναν δύο εισαγγελείς που ήταν αρμόδιοι. Όταν έφτασε, όπως λένε δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε μια ωριμότητα η έρευνά τους, τους αφαιρέθηκε ο φάκελος και πήγε στον κ. Ζήση. Ο κ. Ζήσης έβγαλε πόρισμα που πρέπει να τεθεί υπόψη της επιτροπής μας. Δεν δικάζουμε επί του πορίσματος, ζητάμε γνώση ως αρμόδιο όργανο» ανέφερε ο κ. Δουδωνής για να προσθέσει: «Όταν το μισό σας υπουργικό συμβούλιο παρακολουθείται, τότε πλήττεται το κύρος της κυβέρνησης. Εκάστη εποχή και ο Παπαγγελόπουλός της. Λυπούμαι γιατί ο δικός μας αγώνας ήταν για δικαιοσύνη και της ΝΔ για απόλυτη εξουσία».
Τέλος, αναφερόμενος στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη είπε: «Όταν εκδίδεις δελτία Τύπου οφείλεις να έρχεσαι και στη Βουλή να απαντάς σε ερωτήσεις βουλευτών».
Ν. Καραθανασόπουλος: «Δεν υπάρχει κράτος δικαίου»
Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει κράτος δικαίου σε μια ταξική κοινωνία, υπάρχει το δίκαιο του ισχυρού και των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων… Με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου υλοποιείται η απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης».
Από την Ελληνική Λύση ο Στέλιος Φωτόπουλος σημείωσε: «Το θέμα είναι πολιτικό και ζητάμε να έρθει στην επιτροπή το πόρισμα, αν δεν γίνει, θα αναδυθεί οσμή συγκάλυψης με ευθύνη της πλειοψηφίας».
Η Σία Αναγνωστόπουλου από τη Νέα Αριστερά παραλλήλισε τις εξελίξεις με την υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη: «Να μη συναινέσει στην καραμπινάτη συγκάληψη η συμπολίτευση. Να μην επιστρέψουμε αυτό το θανάσιμο τραύμα στη Δημοκρατία». Παράλληλα, ζήτησε να γίνει αποδεκτό το αίτημα για άμεση σύγκληση των πολιτικών αρχηγών.
Ο Γιώργος Ρούντας από τη Νίκη μίλησε για «ποινική δίωξη-σκάνδαλο», καθώς, όπως είπε, αφορά μόνο ιδιώτες και για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Παράλληλα, ζήτησε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις παρακολουθήσεις, ώστε να μην υπάρχει η ανέλεγκτη δυνατότητα σε κρατικές υπηρεσίες και «παράπλευρα δίκτυα» να υποκλέπτουν τηλεφωνικές συνομιλίες.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Κυβέρνηση και Άρειος Πάγος συγκαλύπτουν το σκάνδαλο»
«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μεθόδους παρακράτους» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στρέφοντας τα πυρά της στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη την οποία κατηγόρησε για ενέργειες συγκάλυψης. «Η κυρία Αδειλίνη έσπευσε να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει έγκλημα, δεν υπάρχει “πτώμα”. Για ποιον το λέει; Για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Το προηγούμενο είναι με τη δολοφονία Λαμπράκη που το αποκαλούσαν τότε ατύχημα. Δεν είναι τυχαίο που και σήμερα βγαίνουν μπροστά Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης για να υπερασπιστούν αυτή την παρακρατική συμπεριφορά, αλλά ο πρώτος υπόλογος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Με βάση ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έδρασε στο πλαίσιο της διαδικαστικής εισαγγελικής πράξης ζητάμε να έρθει στην επιτροπή μας. Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε αποτελεί ενέργεια συγκάλυψης» είπε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας που είχε και την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της έκτακτης συνεδρίασης.
«Είναι αδιανόητο να κλείσει η υπόθεση χωρίς να μάθουμε για λογαριασμό ποιου έγιναν οι παρακολουθήσεις και τι έγινε το υλικό των παρακολουθήσεων» σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Η επιτροπή οφείλει να καλέσει την κυρία Αδειλίνη η οποία έσπευσε να καλύψει την κυβέρνηση και τώρα την καλύπτει η κυβέρνηση. Ένας ευσυνείδητος δικαστικός λειτουργός δίνει εξηγήσεις και δεν κρύβεται. Η επιτροπή οφείλει να καλέσει τον έντρομο Χατζηδάκη. Οφείλει η επιτροπή να καλέσει τα αρμόδια πρόσωπα των αρμόδιων ανεξάρτητων Αρχών και θα πρέπει να κληθεί ο επικεφαλής της ΕΥΠ. Έχουμε οργιώδη απόπειρα συγκάλυψης. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση της συγκάλυψης. Αυτό που κάνετε στην Επιτροπή Θεσμών είναι το ίδιο που κάνατε στην επιτροπή για τα Τέμπη».
Ο κύκλος των εισηγητών ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Γιάννη Κόντη από τους Σπαρτιάτες, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό του κόμματός του από τις ευρωεκλογές.
Διάλογοι «φωτιά» για τα διαδικαστικά
Η συνεδρίαση άρχισε με ένταση επί της διαδικασίας και σύγκρουση μεταξύ του Θανάση Μπούρα και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι ξεκάθαρο ότι δρομολογείται από την κυβέρνηση απόπειρα βίαιου και γρήγορου κλεισίματος της επιτροπής. Θέλουμε άπλετο χρόνιο να τοποθετηθούμε.
Θ. Μπούρας (Πρόεδρος επιτροπής): Η διαδικασία τέθηκε και εγκρίθηκε.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ήρθατε να κάνετε ξέπλυμα.
Θ. Μπούρας: Θα δοθεί επιπλέον χρόνος, αλλά σήμερα συζητάμε τα αιτήματά σας και όχι την ουσία της υπόθεσης.
Ζωή Κωνσταντοπουλου: Θέλω τον λόγο.
Θ. Μπούρας: Τον λόγο θα τον δώσω εγώ, όταν έρθει η σειρά σας.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πού τα βρήκατε αυτά;
Θ. Μπούρας: Τον Κανονισμό και τους όρους λειτουργίας της επιτροπής τους ξέρω πολύ καλά. Σας παρακαλώ.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν πρέπει να αναπτύξουμε τις προτάσεις μας πρώτα;
Θ. Μπούρας: Τον λόγο έχει ο εισηγητής της ΝΔ ο κ. Πλεύρης.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ελάτε, κ. Πλεύρη, στην ειδικότητά σας όπως στην επιτροπή για τα Τέμπη να μας πείτε πως θα κλείσετε το θέμα άρον άρον.
Θ. Μπούρας: Μη διακόπτετε! Σας παρακαλώ. Σεβαστείτε επιτέλουυς τους συναδέλφους σας.
Θ. Πλεύρης: Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τον δικό σας.