Κ. Πιερρακάκης: «Ο γενικός “κόφτης” της ΕΒΕ θα ισχύσει και στα μη κρατικά πανεπιστήμια»

Διευκρινίσεις για τον τρόπο εισαγωγής στα μη κρατικά πανεπιστήμια έδωσε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αφού εξήγησε ότι η εισαγωγή φοιτητών σε αυτά τα ιδρύματα θα γίνεται «για λόγους ισονομίας» μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, με βασική προϋπόθεση οι υποψήφιοι να πετύχουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) του επιστημονικού πεδίου του προγράμματος που επιθυμούν να παρακολουθήσουν πολλαπλασιαζόμενη με τον συντελεστή 0,8, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε: «Κάποιος ο οποίος μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, όπως έχει προκύψει στις πανελλήνιες, δεν μπορεί να μπει στα τμήματα του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου ουσιαστικά δεν θα μπορεί να μπει και στα μη κρατικά. Ο γενικός “κόφτης” δηλαδή, αυτή είναι η σύλληψη».

Υπενθυμίζετι ότι η ΕΒΕ διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων βαθμολογίας στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα όλων των υποψηφίων, σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Αυτός ο μέσος όρος πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή (μεταξύ 0,80-1,20) που αποφασίζεται από το κάθε τμήμα ΑΕΙ και ο οποίος στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια ή Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης θα διέπονται από ένα αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας και, όπως τόνισε ο Κ. Πιερρακάκης, θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2025-2026). Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ανέφερε ότι γνωστά ξένα πανεπιστήμια έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, τα μη κρατικά ΑΕΙ θα δημιουργούνται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, κατόπιν έγκρισης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και γνώμης του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού), ενώ οι παρεχόμενοι τίτλοι σπουδών θα φέρουν τη σφραγίδα του υπουργείου και θα αναγνωρίζονται αυτομάτως από τον ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης).

Για να δοθεί άδεια λειτουργίας απαιτούνται κατ’ ελάχιστον το ποσό των 2 εκατ. ευρώ και η ίδρυση τουλάχιστον τριών σχολών, πλην των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου που εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν να ιδρύσουν παράρτημα με μόνο μία σχολή.

«Τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αφορούν μόνο στρατηγικές συνεργασίες και παρουσίες στη χώρα μας, υπάρχουν ποιοτικές προϋποθέσεις. Αυτοί που θα έρθουν θα είναι μόνο σοβαροί και υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρά πανεπιστήμια. Θα είναι παραρτήματα με μίνιμουμ 30 καθηγητές, για να εξετάσει την αίτηση η ΕΘΑΕΕ. Δεύτερον, μίνιμουμ τρεις σχολές όπως στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, με εξαίρεση αν κάποιο πανεπιστήμιο είναι στα Top 20 πανεπιστήμια του πλανήτη. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα κριτήρια, πρέπει να κάνουν έρευνα, και οι καθηγητές θα εξελίσσονται με αντίστοιχο τρόπο με τα δημόσια. Πρόκειται, για παραρτήματα μη κερδοσκοπικά των ξένων πανεπιστημίων» εξήγησε ο υπουργός.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι τα μη κρατικά ΑΕΙ θα υπόκεινται στην υποχρέωση ερευνητικής δραστηριότητας αλλά και σε έλεγχο από ορκωτό λογιστή, ενώ σε περίπτωση παραβίασης των όρων λειτουργίας θα ανακαλείται η άδεια και θα επιβάλλονται ποινές. «Υπάρχουν και κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε σε σχέση και με όλη την υφιστάμενη συνταγματική αποτύπωση του πώς λειτουργεί η ανώτατη παιδεία στη χώρα μας. Αυτά που δημοσιεύτηκαν είναι οι “κόφτες”, είναι τα ελάχιστα, γιατί, πρώτον, κάθε σχολή θα βάζει τα δικά της κριτήρια, τα οποία, δεύτερον, θα πρέπει να είναι αντίστοιχα του μητρικού πανεπιστημίου, και, τρίτον, τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να τα εγκρίνουμε και εμείς. Η ΕΘΑΑΕ θα λαμβάνει στον φάκελο και τα κριτήρια».

Ο κ. Πιερρακάκης απέρριψε τις αιτιάσεις ότι τα δίδακτρα των μη κρατικών πανεπιστημίων θα ανέρχονται σε τριψήφιο αριθμό με το επιχείρημα ότι τα κριτήρια θα είναι κομμάτι του προς έγκριση φακέλου από την ανεξάρτητη Αρχή: «Εγώ είμαι μεγάλος οπαδός της κοινής λογικής, και πολλά σημεία της κριτικής την παραβιάζουν. Δεν πρόκειται να πετύχει ποτέ κάτι τέτοιο». Για τα προπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων ΑΕΙ είπε πως είναι δωρεάν και μένουν δωρεάν, ενώ υπενθύμισε ότι σε μεταπτυχιακά υπάρχουν δίδακτρα με ερμηνεία του ΣτΕ.

Τέλος, επανέλαβε την πάγια θέση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16: «Προβαίνουμε με μια ρύθμιση σε μια σύγχρονη ερμηνεία του άρθρου υπό το φως του ενωσιακού δικαίου».