Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες εξέφρασε σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ευρωτουρκικά ζητήματα.
Προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια που προσκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο συμβούλιο της Ε.Ε. και ευχαρίστησε όλους όσους επέτρεψαν να ληφθεί αυτή η απόφαση.
«Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της Ε.Ε. με σεβασμό στις θέσεις των κρατών-μελών μας – της Κύπρου – που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία» υπογράμμισε ο Ζ. Μπορέλ.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει προσκληθεί στο γεύμα εργασίας των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και στο περιθώριο θα έχει διμερείς συνομιλίες με ορισμένους υπουργούς, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Ζ. Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι συνομιλίες θα είναι θετικές ως προς την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχει η Ε.Ε. σε σχέση με την Τουρκία: «Αυτή είναι μια καλή πρωτοβουλία. Όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο και καλή θέληση».
Κυρώσεις στους Ισραηλινούς υπουργούς
Στο μεταξύ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε στα 27 κράτη-μέλη να επιβάλουν κυρώσεις σε μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης. Οι προτεινόμενες κυρώσεις έχουν στόχο τον Ισραηλινό υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο από αξιωματούχους της Ε.Ε. λίγο πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. σήμερα Πέμπτη.
Τόσο ο Σμότριτς όσο και ο Μπεν-Γκβιρ, ακροδεξιοί εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκάλεσαν πρόσφατα σάλο με αντιπαλαιστινιακές δηλώσεις. Και οι δύο υποστηρίζουν την πολιτική εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών, την οποία το κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ θεωρεί παράνομη.
Ο Μπεν-Γκβιρ ζήτησε πρόσφατα να σταματήσουν οι αποστολές βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας για να ασκηθεί πίεση στην ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, ενώ ο Σμότριτς έκανε μια παρόμοια δήλωση, προτείνοντας αποκλεισμό της βοήθειας μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι ισραηλινοί όμηροι που κρατάει η Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δικαιολογείται ηθικά, έστω κι αν σημαίνει ότι θα κινδυνεύσει η ζωή 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας.