Ζωή Kωνσταντοπούλου: «Είχα δικαίωμα να παρευρεθώ και να πάρω τον λόγο στην εξεταστική για τα Τέμπη»

Για την ένταση που επικράτησε χθες Δευτέρα στη Βουλή και την Εξεταστική Επιτροπή για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών μίλησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1.

Υπερασπιζόμενη την τακτική και τις πράξεις της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι αντίθετα με όσα έλεγαν βουλευτές της ΝΔ, η ίδια είχε δικαίωμα να συμμετέχει και να πάρει τον λόγο, διότι είναι νομικός εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών: «Είχα δικαίωμα και να παρευρεθώ και να πάρω τον λόγο στην επιτροπή. Ο κανονισμός προβλέπει ότι και μη μέλη της παίρνουν τον λόγο με τη συναίνεση των υπολοίπων, κάτι που δεν έγινε, ωστόσο στην επιτροπή μπορούσα να παραστώ και ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ως αντικαταστάτρια της βουλευτίνας μας που είναι μέλος».

«Η συμμετοχή μου στην Επιτροπή είχε σκοπό να αποτρέψει τη συγκάλυψη. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένοχη, με τους βουλευτές της να έχουν και πολιτικές και ποινικές ευθύνες, καθώς συγκαλύπτουν την τραγωδία των Τεμπών» υποστήριξε ακόμη η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, λέγοντας ότι -κατά την άποψη του κόμματός της- υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με στοιχεία από τη δικογραφία.

Είπε επίσης ότι καλώς γίνονται εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή, καθώς παράγεται αποτέλεσμα, ενώ πρόσθεσε: «Θα πάω τώρα στον εφέτη ειδικό ανακριτή στη Λάρισα για να καταθέσω όλο το υλικό της εξεταστικής επιτροπής». Παράλληλα, δήλωσε ότι πρέπει να συγκροτηθεί και προανακριτική επιτροπή στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παρενέβη χθες και στη συνεδρίαση στην αίθουσα της Ολομέλειας. Κάθισε στα έδρανα και στη διάρκεια των τοποθετήσεων των εισηγητών φώναζε, καθώς το μικρόφωνό της ήταν κλειστό.

«Μετά το μπάζωμα της αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος, η κυβέρνηση και η ΝΔ επιχειρούν το μπάζωμα των ποινικών τους ευθυνών» δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος της ζήτησε να αποχωρήσει άμεσα, ωστόσο εκείνη αρνήθηκε. Τότε ο κ. Μαρκόπουλος διέκοψε τη συνεδρίαση για να ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα για τα επόμενα βήματα. Η συνεδρίαση, εν μέσω φωνών, διακόπηκε περίπου στις 16.30 το απόγευμα για μία ώρα, ενώ οι εργασίες μεταφέρθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτρέπεται ως βουλευτής να παρακολουθήσει, αλλά όχι να πάρει τον λόγο, και γι’ αυτό άρχισε ένας έντονος διάλογος:

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Αφήστε με να ακουστώ, γιατί στρέφομαι εναντίον σας με αίτηση εξαίρεσης, γιατί επιχειρείτε το μπάζωμα των ευθυνών, να κλείστε την επιτροπή βίαια».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος της κλείνει το μικρόφωνο.

Δ. Μαρκόπουλος: «Bάσει του άρθρου 37 παρ3 βουλευτής μπορεί να παρακολουθεί που δεν ανήκει στην επιτροπή, χωρίς δικαίωμα λόγου και ψήφου. Η επιστολή που στείλατε ως εξώδικο στον πρόεδρο της επιτροπής δεν έχει αντίκρισμα».

Λ. Τσαβδαρίδης: «Ο κοινοβουλευτικός ακτιβισμός θυμίζει άλλη εποχή!».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Καταθέτουμε αίτηση εξαίρεσης του προέδρου της επιτροπής. Η Ελλάδα βίωσε στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Το δυστύχημα των Τεμπών βύθισε στο πένθος».

Εκείνη τη στιγμή η Ζωή Κωνσταντοπούλου σηκώνεται και καταθέτει έγγραφο στο προεδρείο.

Λ. Τσαβδαρίδης: «Συμπεριφορά βουλευτή και μάλιστα πρώην προέδρου Βουλής».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Πάτε να θάψετε την υπόθεση, με 57 νεκρούς».

Δ. Μαρκόπουλος: «Δεν γράφεται τίποτα. Παρακαλώ να σταματήσει αυτό το θέατρο. Το θέατρο Δευτέρας παιζόταν τη δεκαετία του ’80, μην το συνεχίζετε κοινοβουλευτικά. Μη μας επαναφέρετε στη περίοδο άλλων κομμάτων. Συνεχίστε, κ. Τσαβδαρίδη, σαν να μην υπάρχει η κυρία Κωνσταντοπούλου».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Υπάρχει αίτηση εξαίρεσης και δεν μπορείτε να πείτε τίποτα. Πρέπει να μου δοθεί ο λόγος να αναπτύξω και να αποφανθεί η επιτροπή. Προσπαθείτε να κλείστε τις εργασίες».

Δ. Μαρκόπουλος: «Για να υπάρχει αίτημα, πρέπει να κατατεθεί από μέλος της επιτροπής. Πρόταση μομφής δεν μπορεί να υπάρξει στον πρόεδρο και προεδρείο διαρκών επιτροπών. Μπορεί η Βουλή να εκφράσει μομφή κατά προέδρου με 50 υπογραφές. Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν θα καταγράφεται δεν αποτελεί μέλος εξεταστικής».

 

Δ. Μαρκόπουλος: «Εχετε χάσει την ψυχραιμία σας, κυρία Κωνσταντοπούλου. Εκτίθεστε. Είστε αντικοινοβουλευτική, δεν είναι στάση προέδρου κοινοβουλευτικού κόμματος».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Υπάρχει αίτηση εξέτασης και οφείλετε να την εξετάσετε¬.

Ν. Βρεττός (βουλευτής Νίκης): «Πώς το επιτρέπετε αυτό το πράγμα;»

Δ. Μαρκόπουλος: «Θέλετε να την αποβάλω; Ποια είναι η πρότασή σας; Αυτή είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν μπορώ να την αλλάξω».