Α. Σδούκου: Έρχεται ρύθμιση στη Βουλή για την δέσμευση των 2 GW για τα υπεράκτια αιολικά

Την πρόθεση να προχωρήσουν στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα εξέφρασαν οι άνθρωποι της διοίκησης της δανέζικης Copenhagen Offshore Partners (COP) στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία για τα εγκαίνια των γραφείων της στην Αθήνα, στις 9 Νοεμβρίου 2023.

Το «παρόν» έδωσαν μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Διευθυντής της Copenhagen Offshore Partners (COP) στην Ελλάδα, Νίκος Αλαγιαλόγλου και ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της COP, Thorbjørn Lund-Poulsen.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Πρέσβης της Δανίας, κ. Per Fabricius Andersen, ο οποίος έκοψε και την κορδέλα στα εγκαίνια. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα οφέλη της επένδυσης της COP στην Ελλάδα και δήλωσε σίγουρος πως η Ελλάδα θα επιτύχει στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

«Το κάλεσμα που έχει απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση στις ξένες εταιρείες υπεράκτιων αιολικών γίνεται πράξη, αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον ολοένα και αυξάνεται», δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου και τόνισε πως η COP ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει επενδύσεις και να δημιουργήσει έναν κόμβο ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της εταιρείας σε όλο τον κόσμο. «Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους, πρωταγωνιστές στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών, όπως η COP. Χαίρομαι που η COP είναι η πρώτη που ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα στη χώρα μας. Δεσμεύομαι ότι η εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα θα δικαιωθεί και θα αναγνωριστεί. Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας», σημείωσε.

«Ως κυβέρνηση έχουμε θέσει στο κέντρο του ενδιαφέροντος τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το δυναμικό της χώρας και ξέρουμε ήδη και τις πρώτες περιοχές για την ανάπτυξη των πάρκων» συμπλήρωσε και ανακοίνωσε, παράλληλα, πως θα κατατεθεί άρθρο στη Βουλή, που θα προβλέπει ότι ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο 2 GW για τη σύνδεση υπεράκτιων αιολικών έργων με τμήματα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Τέλος, σημείωσε πως σε έναν κλάδο που διαρκώς αναπτύσσεται είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους, ώστε η διεθνής εμπειρία και τεχνολογία να έρθει και στην Ελλάδα. Αυτή η δυναμική και η διεθνής γνώση ταυτίζεται με το δυναμικό της χώρας. «Οι επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία και στο ελληνικό εργατικό δυναμικό, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στη χώρα να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος», κατέληξε.

Ο Νίκος Αλαγιαλόγλου, Διευθυντής της Copenhagen Offshore Partners (COP) στην Ελλάδα, από την πλευρά του σημείωσε πως η εταιρεία ανέπτυξε συνεργασίες και έφερε πριν από έναν χρόνο το ένα από τα δύο hubs της εταιρείας στην Αθήνα (το άλλο είναι στο Βιετνάμ). «Φιλοδοξούμε στα επόμενα χρόνια να δούμε τις πρώτες ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στα ελληνικά νερά. Θέλουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη χώρα», σχολίασε. Και συμπλήρωσε πως είναι ένα προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο η εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα ο Thorbjørn LundPoulsen, Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της COP, δήλωσε πως «κάναμε μία έρευνα πριν φέρουμε τα γραφεία εδώ στην Αθήνα. Μιλήσαμε με ανθρώπους του κλάδου και είδαμε πως η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η Ελλάδα έχει επενδύσει στο εργατικό δυναμικό της, παρέχοντάς του υψηλή εκπαίδευση». Οι άνθρωποι εδώ, όπως είπε, έχουν γνώση και μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες γύρω από τον κλάδο. «Μιλήσαμε και με την Deloitte (εταιρεία που παρέχει χρηματοοικονομικές, επιχειρηματικές συμβουλευτικές υπηρεσίες) και μας πρότεινε την ελληνική αγορά για να φέρουμε τα γραφεία μας», σημείωσε. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η εταιρεία έχει μεγάλη παρουσία και δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο και τώρα στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκεται και η Ελλάδα. Με σύμμαχό τους την τεχνολογία, επιθυμούν πως θα αναπτύξουν υπεράκτια αιολικά πάρκα στο άμεσο μέλλον στη χώρα.